juli 21, 2006

Brussel viert nationale feestdag met Kuifje.

Van 20 tot en met 23 juli staat het centrum van Brussel helemaal in het teken van de bekendste Brusselse stripfiguur aller tijden. Kuifje-fans zullen dan in de hoofdstad terechtkunnen voor tentoonstellingen en films en nog veel meer moois over hun Brusselse stripheld. Het centrum krijgt er bovendien in de Stoofstraat een frescotekening bij. Daar zal de wereldberoemde reporter Manneken Pis vergezellen.
Kuifje is doorheen de tijd een echte wereldburger geworden. Afrika, Amerika, Rusland, Tibet, China, Egypte, hij is overal geweest. Maar boven alles is en blijft Kuifje een echt ketje die Brusselaars moeten koesteren. De stad Brussel doet dat ook door het eerste Kuifje-festival te organiseren in samenwerking met de Stichting Hergé.
Drie dagen lang zal de wereldberoemde reporter het stadscentrum kleuren. Voor de echte Kuifje-fans heeft het festival een aantal echte primeurs in petto. Zo staat er op 21 juli in de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling op het programma waar nooit eerder vertoonde originele tekeningen van Hergé te bezichtigen zijn.
Het anders zo rustige Martelarenplein zal voor de gelegenheid ook omgetoverd worden tot een openluchtcinema waar Kuifjetekenfilms geprojecteerd zullen worden. Een van de films is de Krab met de Gulden Scharen. Daarvoor dook de Koninklijke Cinematheek in de archieven en restaureerde ze de authentieke speelband. Het is de allereerste Kuifje-langspeelfilm en ze is op het festival voor het eerst te zien nadat ze in 1947, na het faillissement van het productiehuis, uit omloop werd genomen.
Op het programma staat ook een wandeling die helemaal in het teken van Hergé staat. Zo zullen de wandelaars onder meer een bezoek brengen aan het stripmuseum waar de Brusselse held een nieuwe etaleerruimte toegewezen krijgt. Daarnaast zal de Uitgeverij Lombard in de naar haar genoemde straat de deuren openen voor de wandelaars.
Kuifje-verzamelaars zullen op zaterdag 23 juli op het Vossenplein terechtkunnen. Daar zal een rommelmarkt plaatsvinden die helemaal aan het werk van Hergé gewijd is. Alles wat ook maar een link heeft met de striptekenaar zal er te vinden zijn.
Kuifje blijft ook na het festival nadrukkelijk aanwezig in het stadscentrum dankzij een nieuwe frescotekening in de Stoofstraat. Kuifje zal daar Manneken Pis, dat ander bekend ketje, gezelschap houden.

08:06 Gepost door mireille in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: nationale feestdag, kuifje, brussel, manneke pis |  Facebook |

Commentaren

*** shame, shame, shame nu woon ik wel in Brussel maar dat wist ik nu niet. Ik zag wel iets over kuifje maar hechte er geen belang aan. Nu vind ik het wel aangenamer naar kuifje te gaan zien inplaats van nog eens de koninklijke familie... nog een heel fijne dag!

Gepost door: emmy | juli 21, 2006

:-) goeie morgen Mireille
prachtig gedaan dat plaatje !!!
die strips van kuifje heb ik ook nog gelezen :-)
een fijne vrijdag je toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | juli 21, 2006

v-g Mireille, ik wens je een heel aangename vrijdag toe en lieve groetjes!
En heel prachtig gedaan!!!

Gepost door: Veerle | juli 21, 2006

Lieve groet Leuke informatie die jij ons zomaar bezorgt.
Prettig weekend nog.

Gepost door: Antoine | juli 21, 2006

Voor jou ook een heel fijn weekend. pffff als dat weer zo doorgaat dan komt er hier ook airco.

Gepost door: catje | juli 21, 2006

v-g Mireille, een heel goeie morgen en een aangename zaterdag gewenst!
Lieve groetjes!

Gepost door: Veerle | juli 22, 2006

*** kom je heel snel een fijn weekend wensen x x x

Gepost door: moetje | juli 22, 2006

Een heel fijn weekend gewenst! lieve groetjes van Leekske

Gepost door: Leekske | juli 22, 2006

De commentaren zijn gesloten.